Tyhjennä mun mieli

16.08.2021


Emme voi kytkeä mieltämme pois päältä, vaikka joskus se olisikin niin ihanaa. Se ei vaan onnistu nappia painamalla. Pitäisikö sen onnistua edes? Pitäisikö mieli saada kokonaan tyhjennettyä ajatuksista? Riippuu, ehkä keneltä kysyy. Ehkä jotkut meditoinnin opettajat saattavat vastata, että tämä on meditaation tavoite, näin minullekin on joskus kerrottu. Asia ei ole kuitenkaan niin yksinkertaista ja saattaa tuntua, jopa mahdottomalta. Näin ollen meditaatio tulee hylätyksi liian haastavana. Siksi ehkä viisaampaa joskus olisi puhua läsnäolo- ja tietoisuustaidoista, hengitysharjoituksista tai rentoutumistaidoista, sekä keinoista rauhoittaa omaa oloa ja lievittää stressiä tai ahdistusta. Alkuvuonna vapaaehtoistöissä Sri Lankassa kysyin buddhalaiselta nunnalta mikä hänestä on meditaation tarkoitus. Hän vastasi, että on tärkeintä löytää rakkauden tila. Kyky rakastaa itseään ja muita. Hyväksyvä tila, jossa on helppo olla oman itsensä ja ympäröivän maailman kanssa. Anteeksiantoa ja myötätuntoa, sekä rauhaa. Ennen kaikkea asioiden hyväksyntää.

Ajatukset tupsahtavat mieliimme kysymättä ja myös häipyvät sieltä samalla tavalla. Mitä enemmän yritämme estää ajatuksia tulemasta, sitä hanakammin ne yrittävät saada itsensä esille. Siksi ei tulisikaan yrittää taistella ajatuksia vastaan, vaan paremminkin hyväksyä ne, joskus jopa tarkastella mielenkiinnolla "ai tällaisia ajatuksia minulle nousee kun en tee mitään". Anna ajatusten tulla ja mennä, älä jää kiinni sen enempää yksittäisiin ajatuksiin. Meditointi on pohjimmiltaan systemaattinen tapa rentoutua ja rauhoittaa mieli, lievittää erilaisia jännitystiloja kehosta ja mielestä.

Meditaatioharjoitusten tarkoitus voi olla myös esimerkiksi rauhoittaa mieltä vapauttamalla se hetkeksi aikaa kaikista ajatuksissa pyörivistä kaoottisista ja häiritsevistä ajatuksista, sekä levottomasta olosta ja stressaantuneesta mielentilasta. Erilaisia meditaatiotekniikoita löytyy runsaasti. Tärkeintä lienee, että löydämme rentoutta ja tyyneyttä. Hyväksyvää läsnäoloa ja olemista. On tärkeää, että meillä on keinoja lievittää arjen stressiä ja tuomme elämäämme rentoutta ja tyyneyttä, sekä tietoisuustaitoja. Tärkeää ei ole se millä termillä näitä mielenhallintaan ja rentoutumiseen liittyvä harjoituksia kutsuu.

Mikäli haluat tutustua meditaatioon ja harjoittaa läsnäolotaitoja, suosittelen lämpimästi tutustumaan esimerkiksi mindfluness-meditaatioon ja tietoisen läsnäolotaidon harjoituksiin. Ennen kaikkea ole itsellesi armollinen, jo tietoinen ja keskittynyt hampaiden pesu voi vahvistaa läsnäolotaitoja ja rauhoittaa mieltä. Miltä harja tuntuu hampaissa, miltä hammastahna maistuu. Läsnäolo- ja tietoisuustaitoja voi vahvistaa hyvinkin arkisilla asioilla ja niiden yhteydessä. Tiedätähän, lämpimässä suihkussa tulee parhaat oivallukset, koska mieli on silloin useasti rentoutunut ja keskittynyt suihkun tuntemuksiin, juuri silloin ei tarvitse tehdä mitään muuta. Erilaiset hengitysaharjoitukset ovat oiva tapa rentoutua ja rauhtoittaa mieltä.

Laatikkohengitys kokeiltavaksi:

Laatikkohengitysharjoitus voi auttaa lieventämään stressaantunutta olotilaa ja laukaista jännittynyttä oloa.

Asetu mukavaan asentoon, istuen tai maaten. Anna hengityksen tasaantua muutaman hengityksen verran. Aloita laatikkohengitys hengittämällä sisään neljä sekuntia, pidätä hengitystä neljä sekuntia kevyesti ja hengitä suun kautta ulos jälleen noin neljä sekuntia. Pidä jälleen noin neljän sekunnin tauko, ennen kuin hengität taas sisään neljä sekuntia. Jatka harjoitusta niin kauan kuin se sinusta tuntuu mukavalle. Voit aloittaa myös lyhyemmillä sekuntimäärillä ja harjaannuttuasi pidentää aikaa.
Tee kuten sinusta hyvältä tuntuu, tämä ei ole kilpailu vaan harjoitus hyvän olon lisäämiseksi ja rauhoittumiseksi. Kiitä itseäsi myös aina harjoituksesta ja muista olla itsellesi lempeä.